Brouwerij
Laatst bijgewerkt: 05-05-2025
Definitie
Een brouwerij is een bedrijf of een gebouw waar bier wordt geproduceerd door middel van het brouwproces.
Omschrijving
Een brouwerij omvat doorgaans verschillende ruimtes en installaties voor de diverse stappen van het brouwproces, zoals het opslaan en verwerken van grondstoffen (mout, hop, gist, water), het brouwhuis met brouwketels voor het koken en filteren, fermentatietanks waar het wort vergist tot bier, en ruimtes voor lagering, bottelen of affusten. Historische brouwerijen waren vaak strategisch gelegen nabij een waterbron voor de aanvoer van proceswater en rekening houdend met transportmogelijkheden voor grondstoffen en eindproducten. Tegenwoordig wordt veelal behandeld leidingwater gebruikt. Gebouwen van voormalige brouwerijen krijgen soms een nieuwe functie, zoals een congres- en erfgoedcentrum, hotel, of lofts. Bij de bouw en herbestemming van brouwerijgebouwen spelen aspecten als constructie (vaak met brandveilige materialen zoals gietijzeren kolommen en bakstenen troggewelven in oudere panden), en het behoud van karakteristieke elementen zoals schoorstenen een rol.
Gebruikte bronnen: