Anhydrietvloer

Laatst bijgewerkt: 05-05-2025


Definitie

Een anhydrietvloer is een dekvloer op basis van calciumsulfaat (anhydriet), zand en water, die als gietvloer wordt aangebracht en zichzelf nivelleert.

Omschrijving

Anhydrietvloeren, ook wel calciumsulfaatgebonden gietvloeren genoemd, dienen als uitvlaklaag op een draagvloer. Na uitharding en schuren vormen ze een vlakke ondergrond voor diverse vloerbedekkingen. Het bindmiddel anhydriet is een watervrije vorm van gips die door reactie met water toeslagmaterialen aan elkaar bindt. Anhydrietvloeren worden niet gesmeerd, maar gevloeid, wat zorgt voor een snelle plaatsing en een hoge vlakheid.

Eigenschappen

Anhydrietvloeren zijn gladder en harder dan traditionele zandcementsmeervloeren. Ze hebben een grotere buig- en treksterkte en druksterkte. Een belangrijk kenmerk is de geringe krimp, wat de kans op scheurvorming verkleint. Door de vloeibare consistentie tijdens het aanbrengen zijn anhydrietvloeren zelfnivellerend en omsluiten ze vloerverwarmingsbuizen volledig, wat resulteert in een goede warmteoverdracht. De vloer is doorgaans na 24 tot 36 uur beloopbaar, hoewel de volledige droogtijd langer is en afhankelijk van het vochtgehalte in de constructievloer en de omgeving. Anhydrietvloeren zijn brandwerend en kunnen, afhankelijk van de samenstelling en dikte, zware belastingen dragen, waardoor ze geschikt zijn voor zowel woningen als commerciële en industriële ruimtes.

Toepassing en nadelen

Anhydrietvloeren worden veel toegepast in nieuwbouw en renovatieprojecten, zowel in woningen als in bedrijfsgebouwen, loodsen, garages en showrooms. Ze zijn ideaal in combinatie met vloerverwarming vanwege hun hoge thermische geleidbaarheid. Anhydrietvloeren kunnen hechtend, niet-hechtend of zwevend worden aangebracht. De dikte varieert afhankelijk van de toepassing, maar ligt vaak rond de 50 mm, met minimaal 25 mm dekking boven vloerverwarmingsleidingen. Een belangrijk nadeel van anhydrietvloeren is hun gevoeligheid voor vocht. Ze zijn niet geschikt voor langdurige blootstelling aan water en worden daarom afgeraden in natte ruimtes zoals douches, tenzij er passende waterdichtingsmaatregelen worden getroffen. Ook zijn ze minder geschikt om onder afschot (helling) te worden aangebracht. Hoewel de vloer snel beloopbaar is, kan de volledige droogtijd langer zijn dan bij zandcementvloeren.

Vergelijkbare termen

vloerverwarming

Gebruikte bronnen: